Schrijfcoach

De essentie van schrijfcoachen is dat je leert om niet te veel te doen, behalve de goede vragen stellen. En dat is hard werken, laten deelnemers aan eerdere afleveringen weten. Je leert de onderdelen van de schrijfcoachmix zo op elkaar af te stemmen, dat je gesprekspartner verrijkt en tevreden zelf in staat is een betere tekst te schrijven. De bestanddelen zijn: de tekst waarover het gesprek gaat, jouw neiging om meteen de tekst te verbeteren en de mix bepaalt het resultaat van jouw gesprek. Je snapt het al: als je je concentreert op het gesprek en een goede socratische dialoog voert, is het resultaat beter. Voor je gesprekspartner, voor jou én voor de organisatie. Want schrijfcoachen maakt organisaties slimmer. Schrijf je in, dan gaan we ermee aan de slag!

Als Schrijfcoach help je een collega of een ander betere teksten te schrijven. Dat doe je door de juiste vragen stellen waardoor De Bedoeling helder in beeld komt. Zo maak je de hele organisatie slimmer. In deze Masterclass leer je de vaardigheden die je nodig hebt om met succes collega’s en anderen te coachen. Een mooie rol als je graag anderen helpt om effectiever te communiceren.

Wil je ook Schrijfcoach worden? In samenwerking met De Redactie Trainingen geef ik de tweedaagse opleiding Schrijfcoach https://deredactie.nl/training/schrijfcoach/

Heb je behoefte aan schrijfcoaching voor jezelf of voor je team? Ik coach individuele schrijvers, duo’s en teams. Het resultaat: Zin en Zelfvertrouwen. En betere teksten natuurlijk! Stuur me een bericht als je interesse hebt.

Samen met Sandra Ju leid ik Schrijfcoaches op bij de gemeente Utrecht. Eind 2020 staat de teller op 85!

 

(blogje) Schrijfcoach is opgelucht

‘Dus ik hoef als schrijfcoach die teksten helemaal niet zelf te herschrijven…’ schreef een schrijfcoach-in-opleiding in een blog. Inderdaad, dat hoeft niet. De tekst is en blijft van de schrijver, de inhoudseigenaar. Jij helpt door vragen te stellen De Bedoeling (DB) van de tekst te achterhalen. Hij of zij verwoordt die bedoeling en dan (ja, dan pas) ga je kijken waar je Die Bedoeling in de tekst vindt. En of DB van de bladzijde of het scherm spat. Vaak is dat niet het geval en ziet de schrijver dat. ‘Daar moet ik nog even mee aan de slag…’ Je geeft nog wat kleine duwtjes de goede kant op, je nudget, maar gaat de tekst niet herschrijven. Dan ben je geen coach meer, maar redacteur. Dat kan natuurlijk, maar dat is een andere rol. 

De opgeluchte schrijfcoach realiseerde zich dat zij geen aap op haar schouders kreeg in de vorm van een tekst die anders moet. Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de schrijver. Hèhè, dat scheelt. 

(Oorspronkelijk gepubliceerd op hetnieuweschrijven.nu oktober 2018)