Direct Duidelijk

Heel helder schrijven met een scheutje drama. Direct duidelijk is de nieuwe opdracht voor overheidsteksten.
In deze training maak je kennis met het idee erachter en leer je nog veel duidelijker te schrijven dan je al deed. 

Helder schrijven met een scheutje drama

Trainers:

 • Dolf Weverink

Het klinkt zo eenvoudig, direct duidelijk, maar oh wat is het lastig om jouw boodschap zo op te schrijven dat iedereen snapt wat jij bedoelt. In deze workshop helpt Dolf Weverink je de principes van Direct Duidelijk toe te passen in je dagelijkse werk. Aan de nogal kille uitgangspunten van helder denken en schrijven voegt hij wat kleur en drama toe, zodat je teksten ook aantrekkelijk en beeldend zijn. En origineel, als dat kan. 

Het was staatssecretaris Knops die in 2019 het begrip taalbrigadiers introduceerde, een groep gedreven ambassadeurs die zich inzet voor direct duidelijke taal. Met een zakje geld, een stevige campagne en een heldere website boekte ‘direct duidelijk’ meteen resultaat. 

Deze workshop helpt iedereen die voor haar werk heldere teksten wil schrijven, of je nu bij een gemeente werkt of in een commercieel bedrijf. Je oefent met diverse soorten teksten (neem ook je eigen materiaal mee!), leert taalkwalen herkennen en genezen.   

Op het programma:

 • De principes van directduidelijk: hoe moeilijk kan het zijn?
 • Taalkwalen en verbale rommel: herkennen, genezen en opruimen
 • Kleur en drama: schrijf beeldend en origineel
 • Organisaties slimmer maken
 • Collega’s helpen

Beschikbaar live

Direct duidelijk heeft veel te maken met B1 en jip-en-janneketaal, en is een heldere opvatting over hoe je als overheid moet communiceren. Je maakt kennis met de handvatten en leert ze toepassen op je eigen teksten. 

  Direct Duidelijk live
  Datum:
  19 augustus 
  Tijd: 9:30 – 16:30
  Schrijf je in op de website van deredactie.nl