2 dagen training en een praktijkdag
Betere teksten schrijven, kun je dat anderen leren? Ja, absoluut! Achterhaal waar de ambitie en de pijn zit (wat gaat – nog – niet goed of goed genoeg), laat zien wat het doel is (zó willen we schrijven, dit willen wij bereiken met onze teksten) en maak een programma dat deelnemers uitnodigt om met zin en zelfvertrouwen veel betere teksten en content te maken.
In deze training leer je hoe je dat bedenkt, organiseert en uitvoert. Je ontwikkelt in deze opleiding je trainingscompetenties zodat je in staat bent werkvormen te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. In live-trainingen en in online trainingen, via platforms als Zoom, Teams, Moodle, Newrow.
Jouw investering in tijd: twee opleidingsdagen. Plus een dag waarop je een training geeft die je ook filmt (of laat filmen), en analyseert.
Dag 1
We beginnen met jouw ambities en drijfveren. Waarom wil je schrijftrainer worden? Of, als je al trainingen geeft, welke competenties wil je verder ontwikkelen?
We bespreken de comptententiedriehoek vak-persoon-omgeving en brengen in kaart hoe jouw persoonlijke en professionele groei zich verhoudt tot je huidige en toekomstige omgevingen.
Aandacht voor persoonlijk leiderschap, emotionele en professionele volwassenheid, jouw vermogen om zelfverzekerd en empathisch te zijn. Ook aan de orde komen zaken als omgaan met weerstand, de manier waarop jij jouw stem en houding inzet, inspelen op onverwachte situaties.
Vak In jouw rol als schrijftrainer komen verschillende professionele kwaliteiten samen. Jouw kennis van tekst en communicatie: doelstellingen formuleren, briefen, schrijven, redigeren, formats ontwikkelen voor online en offline content, publiceren en de effecten in kaart brengen.
Daar voeg je een laag aan toe: jouw competenties als trainer, de manier waarop je sessies leidt, hoe je inspireert en deelnemers in de ‘growth mindset’ krijgt en houdt. Manieren om ervoor te zorgen dat zij hun nieuwe, effectieve gedrag in de praktijk brengen en blijven brengen. Uiteraard aandacht voor het ontwerpen van trainingen, effectieve intakegesprekken, trainingen begroten, sterke offertes maken, opdrachten binnenhalen en nazorg.
Ja gaat in oefensituaties aan de slag met onderdelen van het programma. De trainer vraagt je in de groep korte instructies te geven en schrijfoefeningen te doen met de collega-deelnemers. Je geeft elkaar feedback. Ook zet je een training in de steigers: je inventariseert wensen, ambities en mogelijkheden en ontwerpt een training. In de groep bespreek je jouw voorstellen.
Je bespreekt ook de training die je tussen dag 1 en dag 2 geeft. Dat kan een training van een halve dag zijn, of een aantal korte instructiemomenten. Je neemt die training of die instructies op, en tijdens de tweede dag bespreek je de belangrijkste fragmenten.
Jouw praktijkdag
Houd er rekening mee dat je met dit onderdeel een dag bezig bent. Je geeft na de eerste dag een training – hoe lang die is, bepaal je zelf. Je kunt er ook voor kiezen een paar korte instructie- of oefensessies te doen. Je filmt jouw optreden, of laat het filmen, en analyseert het materiaal. Je kiest een selectie van fragmenten die je tijdens de tweede dag deelt met de groep.
Dag 2
Je laat zien in hoeverre jouw trainingsopzet succesvol was en welke verbeterpunten je ziet in het materiaal dat je deelt met de groep. We bespreken de ervaringen, de successen en de verbeterpunten.
Tijdens deze dag veel aandacht voor de meest effectieve manier om van een verzoek (‘Wil jij een schrijftraining geven?’) of een eigen initiatief (‘Ik geef een training!’) een succesvol project te maken, inhoudelijk en zakelijk.
Veel aandacht voor online trainingen, hybride vormen en voor de beste manier om apps als Mentimeter en Kahoot in te zetten.
We bespreken ook langere trajecten, manieren om met collega-trainers grotere projecten aan te pakken, plannen, begroten en, heel belangrijk, de beste vorm van evalueren en nazorg. We ronden af met een certificaat en een borrel.
Voor wie? Waarom zou je deelnemen?
Deze opleiding is voor tekstschrijvers, redacteuren, contentmakers en communicatiespecialisten die hun kennis en ervaring willen delen met anderen. Schrijftrainingen geven verrijkt je als professional. Je bevestigt je autoriteit als specialist en bovendien is trainen een prettige afwisseling met dagdelen die je aan je toetsenbord doorbrengt. Goed voor je omzet bovendien!
Trainer / opleider is Dolf Weverink
Dolf is tekstschrijver, schrijfcoach en trainer/opleider. Een paar recente projecten:
- Opleiding Schrijfcoaches, gemeente Utrecht (groep 17 in 2023)
- Tweedaagse Schrijfcoach, De Redactie Trainingen
- Betere teksten & Storytelling, Leergang marketing en schoolpositionering, Dyade Academy
- Copy & Concept, De Redactie Trainingen
- Direct Nóg Duidelijker, gemeente Utrecht
- Helder Formuleren, beroepsopleiding Advocatenorde (Law Firm School/Law at Work)
- Schrijfcafé, Bouwstenen voor Sociaal
- Cookbook sessions ‘Unleashing The Copy Tiger’, HP Enterprise, DPG Media
- Writing Compelling Articles, lecture AmsterdamUMC
- Hartverwarmende Uitvaartteksten spreken en schrijven, Uitvaartkrachten
- Creatief schrijven, Presenter, Deloitte Academy
- Masterclass Schrijfcoaching, Tekstnet 2019
Kwalificaties: drs. Nederlandse Taal- en Letterkunde, eerstegraads lesbevoegdheid | Cambridge Certificate of Proficiency in English | IAA International Advertising | Training Toegankelijkheid, The Internet Academy |
Dolf werkt nauw samen met collega-schrijftrainers, ontwerpers, fotografen en vormgevers. Woont in Amstelveen waar hij met zijn partner Mariët van den Berg boeken uitgeeft (Leporello Uitgevers) zoals de biografieën van Reinbert de Leeuw en Pierre Audi, en Rembrandts Olifant. Houdt van fietsen, muziek en reizen.
In 2022 verscheen de vierde druk van Het nieuwe schrijven. In 2023 publiceert Dolf zijn nieuwe boek met tips voor schrijfcoaches en schrijftrainers Lola en de rode ballen.
