Training Schrijftrainer

Schrijftrainer 2023 – 2024

3 dagdelen € 780,- ex btw, inclusief boek

Twee halve dagen in een kleine groep – voor textperts die schrijftrainer willen worden. Met een terugkomsessie. Trainer is Dolf Weverink.

Data in november / december 2023 en voorjaar 2024 – meld je aan! dolf@weverink.nl

Je bereidt twee korte trainingen voor die je tijdens de eerste sessie geeft aan de andere deelnemers en de trainer. En kort is… kort! Vijf tot zes minuten, en die filmen we. Je kiest zelf welk onderwerp, welke werkvorm, welke hulpmiddelen je wilt gebruiken. 

We bespreken meteen jouw training na – wat vond jij ervan, wat zagen de andere deelnemers. Wat gaat vanzelf, wat gaat goed, op welke punten wil jij dat het beter moet en wat vinden de andere deelnemers daarvan?

Dan pakken we het boek (Lola en de rode ballen – tips voor schrijfcoaches en schrijftrainers) erbij – welke competenties heeft de schrijftrainer? Hoe maak je een lesplan, welke onderwerpen stel je aan de orde en hoe? Wat is de reden/aanleiding voor de training, zijn er problemen die je wilt of moet oplossen? Wanneer is de training geslaagd?

En dan jouw deelnemers. Vooraf verzamel je informatie, maar welke? Eigen teksten zijn mooi materiaal om mee te werken, welke zijn geschikt, in welke vorm zet je mensen met hun eigen teksten en met teksten van anderen aan het werk?

Pauze en door naar jouw tweede korte training. Je geeft jouw training en we bespreken weer direct na. Dat gaat nu sneller, komen er nieuwe zaken in beeld waarvan je zegt dat gaat vanzelf, gaat goed, moet beter? Het beeld van de competente schrijftrainer (dat ben jij!) wordt steeds completer.

We verzamelen de resultaten van de eerste sessie, kijken of we nog aanknopingspunten vinden in leertheorieën, in de eigenschappen van goede teksten, in de meest recente inzichten zoals ‘je kunt toch ook gewoon ChatGPT gebruiken’?

Opdrachten voor de volgende sessie: je schrijft een blog van 300 woorden over jezelf als texpert/schrijftrainer. Een paar handvatten voor je blog vind je hieronder. Verder oefen je met de trainingsvormen waar je in de eerste sessie aan hebt gewerkt. Dat doe je door een training te geven – maakt niet uit hoe lang, over welk onderwerp en met welk publiek, als je het maar doet. Beter leren trainen is een kwestie van veel doen, meters maken. Neem jouw training op en laat een paar fragmenten zien tijdens de tweede sessie.     

Je bereidt voor de tweede sessie een nieuwe training voor, dit keer een wat langere, van 10 minuten (dat kan ook de training zijn die je tussen sessie 1 en sessie 2 hebt gegeven). Die filmen we, we bespreken jouw nieuwe training na. In deze tweede sessie krijgt jouw profiel als schrijfcoach inhoud en reliëf. Je weet waar je op moet letten vooraf, tijdens en na de training. 

Na ongeveer twee maanden zien we elkaar weer. We wisselen ervaringen uit. Tijdens deze sessie geef je weer een korte training, een mooie gelegenheid om jezelf te presenteren als schrijftrainer en om je vaardigheden verder aan te scherpen. Met de andere deelnemers wissel je werkvormen en technieken uit, je praat over je zekerheden en je twijfels, over begroten, lesplannen – kortom alles wat er bij een schrijftraining komt kijken. We praten ook over schrijfcoaching en op welke manier je dat een plek geeft in jouw werk.

Je krijgt een certificaat en we wensen elkaar een stralende toekomst met prachtige en effectieve schrijftrainingen. 

Fragment uit 'Schrijven met lef en liefde'

Uit Schrijven met lef en liefde